Leírás és Paraméterek
A Greenman Konyhai Mini Komposztáló és a Greenman Starter egyedülálló lehetőséget nyitnak a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talajkondicionálóvá.
A Greenman Starter egy olyan természetes segédanyag, amely jótékony hatású, természetes mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket akár a kiskertben akár a virágládában.
A konyhai hulladékok képezik a háztartási szemét közel 50 %-át, ezért a komposztálással nem csak kiváló minőségű talajkondicionálóhoz juthatunk, hanem jelentős mértékben hozzájárulhatunk a társadalmunkban komoly gondot jelentő hulladékmennyiség növekedésének mérsékléséhez, és ezáltal a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítéshez.
Szükséges eszközök:
- Greenman Konyhai Mini Komposztáló,
- Greenman Starter,
- Nylon zacskó, tányér vagy más nehezék (műanyag, üveg, rozsdamentes fém), szigetelésre, tömörítésre szolgáló fedő, nehezék,
- Keverő kanál, pohár vagy tálka a „Komposzt Juice” felfogására,
- Konyhai hulladék
Mi kerülhet a Konyhai Mini Komposztálóba:
- Zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- Sajtok, tejtermékek, de ez esetben több Greenman Starter szükséges,
- Nyers vagy elkészített húsok, csontok- szintén több Greenman Startert igényelnek,
- Kávézacc, akár filter-papírral együtt.
Komposztálás szabályai, folyamata, lépései
- Eszközök és anyagok beszerzése. Mielőtt bokashikomposztálásba kezdenél, szükséged lesz egy légmentesen záródó, vízelvezető kifolyóval ellátott Greenman Compost vödörre és némi Greenman Starter gabonakorpára. A vödör segít a megfelelő anaerob környezet biztosításában és könnyű vízelvezetést biztosít, míg a gabonakorpa (erjesztett szerves anyag, más néven „hatékony mikroorganizmusok” vagy „beoltóanyagok”) tartalmazza azokat a hasznos mikrobákat, amelyek a bokashi-környezetben élni fognak, és segítenek lebontani a hulladékot.
- Kezdjük el gyűjteni a konyhai hulladékot a vödörbe, vagyis rakjuk a vödörbe a konyhai hulladékot, ahogyan van (lehetőleg kisebb darabokban, pl. pucolás után) – legyen az gyümölcs, zöldség, kávézacc, tojáshéj. Más szervesanyagok is jók, például hozzáadhatjuk szobanövényeink elhullajtott leveleit, metszés során levágott ágait.
- Adjunk hozzá Greenman Startert és nyomkodjuk össze. Minden alkalommal, amikor konyhai hulladékot teszel a vödörbe, szórj rájuk egy réteg Greenman Starter, és nyomd le őket erősen (a kezed, egy tányér vagy egy konyhai krumplinyomó segítségével). A nyomkodás segít kiszorítani a levegőt az anyagból, és a legjobb anaerob környezetet létrehozni. Miután hozzáadtuk a korpát és összenyomtuk, helyezzü vissza a fedelet. Ügyeljünk arra, hogy a vödröt közvetlen napfénytől távol tartsuk! Lehetőleg csak akkor rakjuk az erkélyre, ha már nem éri közvetlen napfény.
- Folytassuk az ételmaradékok hozzáadását, amíg a vödör meg nem telik. Minden alkalommal, amikor ételmaradékot adsz hozzá, folytasd a rétegezést még több Greenman Starterrel és nyomd le a halmot.
- Csöpögtessük le a folyadékot, vagyis a komposztteánkat. Az erjedési folyamat során felesleges folyadék keletkezik, ezért lehetőleg minden második-harmadik nap használjuk a csapot a felesleges folyadék lecsapolására. Folyadék nagyjából 2-4 hét után kezd el képződni, de ez az idő változhat a komposztált anyagok összetételétől. Ez a folyadék kellő mértékben hígítva felhasználható a szobanövények öntözésére.
- Amint a Komposztáló edény megtelt, folytassuk a „Komposzt Juice” időnkénti leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 10-14 napig tovább zajlani,
- Az elkészült fermentált komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagoktól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónap elteltével, amennyiben a kertben helyezzük el.
Komposztálás időtartama
Az erjedési folyamat a Greenman konyhai mini komposztálóban általában két hét alatt fejeződik be, az utolsó hozzáadott rétegtől számítva. Ez idő alatt a biohulladék térfogata akár 25%-kal is csökken, és rendkívül hasznos előkomposzttá alakul, mellyel a kerti talajt, vagy akár a balkonnövényeket trágyázhatjuk. A konyhai hulladékok képezik a háztartási szemét közel 50 %-át, ezért a komposztálással nem csak kiváló minőségű talajkondicionálóhoz juthatunk, hanem jelentős mértékben hozzájárulhatunk a társadalmunkban komoly gondot jelentő hulladékmennyiség növekedésének mérsékléséhez, és ezáltal a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítéshez.
Hasonló termékek
Greenman Komposzt Starter 1 kg
Háztartási hulladék komposztálásához Starter kultúra, Greenman Konyhai Mini Komposztáló edényhez ajánljuk elsősorban. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban elfogadott készítmény.
Greenman Komposzt Starter spray 500 ml
A Greenman Starter spray egy speciális mikrobiológiai készítmény, amely segíti a szerves anyagok lebontását, komposztálódását.
Elsősorban a Greenman Konyhai Komposztálóhoz javasolt a használata, kisebb nedvesség tartalmú szerves hulladékok esetén.